; ; ; ;

E-learning III. – Ajánlások az (e-learning módszerekkel megvalósuló) távoktatásos OKJ-s képzést választóknak

2020. szeptember 14. Perfekt Blog

Cikk sorozatunk első részében az e-learning képzés fogalmával, típusaival, valamint az előnyeivel és hátrányaival foglalkoztunk, a második írásunkban a felnőttképzés keretein belül a távoktatásos képzési forma jogszabályi hátterét érintettük és bemutattuk a Perfekt Zrt. (e-learning módszerekkel megvalósuló) távoktatási képzési szolgáltatásának legfontosabb jellemzőit. Most sorra vesszük az ajánlásokat, melyek ismerete nélkülözhetetlen – annak, aki még nem döntött, azért, hogy ezek birtokában hozhassa meg döntését, annak pedig, aki már választott, azért, hogy már most támogatást nyújthassunk az új szakmája megszerzésében.

 pexels-photo-4145190.jpeg

Ne feledje! Az önálló tanulás kultúrája tanulandó!

A felnőttképzést választók motivációja különböző lehet, de az biztos, hogy mindenkinek céljai között szerepel az ismeret- és tudásszerzés, illetve – jellemzően – a végzettség megszerzése. Ezért, ha már az elhatározás megszületett, mindenképpen érdemes kitartani és az óraszámhoz, ütemezéshez igazodó, valamint a végső célhoz, a végzettség megszerzéséhez vezető tanulási tervet készíteni. A tervezésnél a tananyag mennyisége mellett nem árt figyelembe venni az egyéni jellemzőket is (például milyen egyéb elfoglaltságok mellett, melyik napszakban, gyakrabban rövidebb vagy ritkábban hosszabb ideig van-e lehetőség tanulni) és az eltervezett tanulást a napi, heti tevékenységek közé ennek megfelelően beiktatni. Ez esetben a rendszeres elfoglaltság elsősorban a tananyagok (rendszerezett és ütemezett) önálló feldolgozását jelenti, amihez a Perfekt Zrt. a résztvevők számára elérhető órarenddel, valamint az ezzel összehangoltan felépített kurzussal, a kurzuson belül a szakmai tartalom által leginkább igényelt tananyagtípusokkal nyújt támogatást.

A távoktatásos képzési forma velejárója, hogy a résztvevők időt és pénzt spórolnak az utazási terhek csökkenésének következtében. Érdemes az így felszabaduló idő egy részét is a tanulásra fordítani. Mivel a már elérhetővé tett tananyagok a képzés végéig korlátlan számban megtekinthetők, mindenképpen ajánlott az egyes előadások akár többszöri megtekintése.

 

Mire lesz szüksége, ha ezt a megoldást választja?

Először is és leginkább: kitartásra, következetességre, szorgalomra – ahogy mindenkinek, aki felnőttként a továbbképzés vagy egy új szakma megszerzése mellett dönt. Másodsorban, a digitális eszközökkel támogatott képzési forma okán elengedhetetlen az internet-hozzáférés, illetve valamilyen böngészésre, videó megtekintésére, egyéb tananyagok olvasására alkalmas infokommunikációs eszköz. Érdemes arra is gondolni, hogy ha munkába menet, illetve onnan jövetben is tervezi a tanulást beiktatni, nem árt valamilyen fülhallgatót is magával vinnie. Komolyabb informatikai ismeret viszont nem szükséges, a Perfekt Zrt. által alkalmazott platformok használata egyszerű, a felület a felhasználók számára könnyen átlátható, elakadás esetén az oktatásszervezők segítséget nyújtanak. Ezen túl – az előre megismert órarend alapján – mindenképpen ajánlott a konzultációkon való részvétel.

 

Mit nyújtunk a komplex távoktatási tananyagcsomag részeként?

A csomag része gyakorlatilag minden olyan tudásanyag, ami szükséges a szakma elsajátításához és a vizsgára felkészüléshez. A tananyagcsomag fő vázát az OKJ-s képzés szakmai és vizsgakövetelményeinek megfelelő tartalommal elkészített – de a hagyományos képzési formához képest sokkal több és részletesebb magyarázatot tartalmazó – rögzített videós órai anyagok képezik. A videókhoz – a téma által igényelt mélységben és felépítésben – kiegészítő egyéb tananyagok, gyakorló feladatok érhetőek el. Mind a videók, mind a kiegészítő tananyagok ütemezéshez igazodóan elérhetővé tett részei a komplex szakmai vizsgáig korlátlanul megtekinthetők. A képzési díj részeként a résztvevők a felkészülést segítő, otthoni gyakorlást támogató saját kiadású szakkönyveket is kapnak.

 

Nem érti? Kérdezzen! Lemaradt? Jelezze!

Az önálló tanulás során elsajátított ismeretek pontosítására, elmélyítésére a konzultációk során nyílik lehetőség. Minden résztvevőnek ajánlott az előre meghirdetett időpontokban mind az online platformon, mind a személyesen szervezett alkalmakon való jelenlét. A konzultációk időpontját, módját és helyszínét szintén tartalmazzák a résztvevőkkel megosztott órarendek.

A Perfekt Zrt. által alkalmazott online platform(ok) használata nem jelent többletköltséget, a funkciók könnyen áttekinthető(k), felhasználóbarát felületük lehetővé teszi az interakciót. A személyes konzultációk az előre közzétett időpontokban és helyszíneken kerülnek megszervezésre (a helyszín könnyebb megközelíthetőségét támogatja az, hogy a távoktatásos képzéseinket regionális szinten hirdetjük). A konzultációkra felkért oktatók – szakmai és oktatói tapasztalatuk mellett – a csoport haladásának ismeretében az éppen aktuális témakörökből felkészülten biztosítanak gyakorlási lehetőséget, fogadják a kérdéseket és nyújtanak támogatást a vizsgára felkészüléshez.

 

Egyedül érzi magát? Kommunikáljon!

Az e-learning sajátosságából fakadóan a hagyományosnál kevesebb lehetőség nyílik a résztvevők, illetve az oktató, oktatásszervező közötti személyes kapcsolatok kialakítására. Ez az esetlegesen hátrányként számba vehető jellemző ellensúlyozható egyrészt a csoport egésze számára szervezett rendszeres konzultációkkal, másrészt a konzultációk közötti időszakokra biztosított egyéb kommunikációs csatornák bevonásával. A Perfekt Zrt. által biztosított e-learning keretrendszerben lehetőség van chat csoportok kialakítására, lehetővé téve a résztvevők közötti azonnali információcserét, és visszajelzést a felmerülő kérdések kapcsán. Ezen kívül bármilyen kérdés esetén az oktatásszervezők elérhetőek a telefonon és e-mailen, illetve igény esetén lehetőség van online platform(ok)on történő kapcsolatfelvételre.

 

+ 1 Óvjuk a környezetünket!

A már említetteken felül az e-learning további jelentős előnye (a saját ütemű tanulás mellett) az utazási terhekkel járó költség- és időráfordítás, valamint a papírfelhasználás csökkenése.

 

írta: Csuka Mária Tünde,

Perfekt Zrt. oktatási igazgató-helyettes, megyei igazgató 

 

 

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása