; ; ; ;

Ilyen lesz a mérlegképes képzés!

I. rész

2021. január 15. Dr. Sztanó Imre

2020. év augusztusában írtunk egy cikket: „Mérlegképes könyvelő szeretnék lenni!” címmel, melyben jeleztük, hogy az Országos Képzési Jegyzék (népszerű nevén OKJ) megszűnt és egyúttal megváltoztak a szakmaszerzés lehetőségei is.

pexels-photo-3783834.jpeg

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 1. melléklete (Szakmajegyzék) tartalmazza a Gazdálkodás és menedzsment ágazatra vonatkozó szakmákat. Ez a lista összesen két pénzügyi, számviteli területen érintett szakmát tartalmaz: „Pénzügyi-számviteli ügyintéző” és „Vállalkozási ügyviteli ügyintéző”. Az említett két képzés kizárólag iskolarendszer keretében valósul meg (középfokú végzettség esetén a képzési idő 2 év, alapfokú iskolai végzettség esetében pedig 5 év). Ebben a listában nem szerepel a „Mérlegképes könyvelő”.

Tudtuk, hogy a jövőben is lesz mérlegképes szakképesítés, de a részletek csak most (2021.01.08) váltak ismertté. Az IKK (Innovatív Képzés Támogató Központ) honlapján már olvasható a vállalkozási mérlegképes könyvelő programkövetelménye. A programkövetelmény moduljai a következők:

  • gazdasági és jogi alapismeretek,
  • vállalkozások pénzügyei,
  • könyvviteli alapismeretek,
  • adózási ismeretek,
  • számvitel és adózás digitális környezete,
  • pénzügyi számvitel,
  • pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése és ellenőrzése.

Összesen tehát hét szakmai modul követelményét kell majd a számonkérések során teljesíteni.

A programkövetelmények tartalmazzák tehát egyrészt a programkövetelmény alapján szervezhető szakmai képzés tartalmi (kimeneti) követelményeit, másrészt pedig a szakmai képzéshez kapcsolódó – a szakmai képzéstől elváló és függetlenül szervezett - képesítő vizsga megszervezéséhez szükséges feltételek és a képesítő vizsga vizsgatevékenységeinek részletes leírását. Ebből következően a programkövetelmények tartalmazzák:

  • a szakmai képzés megnevezését és a képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti olyan kódját, amelybe a szakmai képzés besorolható, valamint a szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítésnek az Európai Képesítési Keretrendszer, a Magyar Képesítési Keretrendszer és a Digitális Kompetencia Keretrendszer szerinti szintjének meghatározására vonatkozó megjelölését,
  • a szakmai képzés megkezdéséhez szükséges iskolai és szakmai előképzettséget, egészségügyi alkalmassági követelményt és gyakorlatot,
  • a szakmai képzés elvégzéséhez szükséges minimális és maximális foglalkozások számát,
  • a képesítő vizsga követelményeinek leírását és a megszervezéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint
  • a szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítéssel ellátható legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület rövid leírását.

Ezen túlmenően szerepelnek a felmentésre vonatkozó szabályok is!

A programkövetelmények kidolgozása során a képesítési követelményt előíró jogszabály kiindulási pontot jelentett, így a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 151. § (1) bekezdése, valamint a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V.5.) Korm. rendelet.

A cikk második részében részletesen ismertetjük a vállalkozási mérlegképes könyvelő képesítés megszerzésével kapcsolatos szabályokat.

A felmerülő kérdéseivel keresse bizalommal a Perfekt képzési központjaink ügyfélszolgálatát.

 

 

banner0202.jpg

 

 

süti beállítások módosítása