; ; ; ;

Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

2021. január 20. Dr. Sztanó Imre

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel szakon – oklevelet szerzett fiatalok jelentős része ezen a szakterületen is helyezkedik el, vagyis számviteli szolgáltatást végez. A számviteli szolgáltatás magába foglalja az előírt könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összességét (ezt nevezzük könyvviteli szolgáltatásnak), valamint a könyvvizsgálói tevékenységet. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint könyviteli szolgáltatást csak az végezhet, aki az ilyen tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkezik. Az engedély kérelmezéséhez mérlegképes könyvelői szakképesítés szükséges! Ehhez ismerni kell a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V.5.) kormányrendeletet is.

young-pretty-woman-working-with-laptop-taking-notes-desktop-office_231208-5894.jpg

A most közzétett 04115002 számú Vállalkozási mérlegképes könyvelő megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó program tartalmazza a tanulási eredmények mérésére, valamint képesítővizsgára vonatkozó követelményeket. Erről az előző cikkben részletesen írtunk. A közzétett programkövetelmény tartalmazza a felmentési lehetőségeket, melyek a következők:

szis_javitott.PNG

x Ez vonatkozik az Adótanácsadó szakképesítéssel rendelkezőkre is!

A Pénzügyi és számviteli ügyintéző szakképesítéssel és a Pénzügyi és számviteli ügyintéző szakmával rendelkező felmentést kap Gazdasági és jogi alapismeretek, vállalkozások pénzügyei, könyvviteli ismeretek, valamint Számvitel és adózás digitális környezetben c. moduluk mérése alól.

Az állam- és jogtudományi doktori fokozattal rendelkező felmentést kap a Gazdasági ás jogi alapismeretek modul mérése alól.

A képesítóvizsga-tevékenységek alóli felmentések:

  • 289/2005. (XII.22.) Korm. rendelet szerinti gazdaságtudományok képzési terület üzleti képzési ágon pénzügy és számvitel alapszakon, valamint gazdaságtudományi képzési terület számvitel mesterszakon (záróvizsga esetén) felmentést kap a képesítő vizsga írásbeli vizsga és projektfeladat összes vizsgatevékenységének teljesítése alól.
  • 139/2015. (VI.19) Korm. rendelet szerinti gazdaságtudományok képzési terület üzleti képzési ágon pénzügy és számvitel alapszakon, valamint gazdaságtudományi képzési terület számvitel mesterszakon (záróvizsga esetén) felmentést kap a képesítő vizsga írásbeli vizsga és projektfeladat összes vizsgatevékenységének teljesítése alól.

Ez utóbbi két esetben tehát csak a Számvitel és adózás digitális környezetben c. modulból kell vizsgát tenni!

 

 Sorozatunk korábbi részei:

https://perfekt.blog.hu/2021/01/15/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes

https://perfekt.blog.hu/2021/01/18/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes_ii_resz

banner0202.jpg

 

süti beállítások módosítása