; ; ; ;

Mérlegképes szakmai képzés lépésről lépésre

2021. február 15. Dr. Sztanó Imre

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet szerint külön figyelmet kell fordítani az ún. szabályozott tevékenységhez kapcsolódó szakmai képzésekre. A 17. § (3) bekezdés szerint „Ha jogszabály valamely munkakör betöltését szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítéshez köti, a szakképzésért felelős miniszter a szakképesítés programkövetelményét a szakképesítés ágazatáért felelős miniszter által meghatározott tartalommal veszi nyilvántartásba.”

pexels-photo-4492126.jpeg

2021. január 8-án az „Üzleti ismeretek és ügyvitel” könyvelés és adózás területen a következő szakmai képzések programkövetelményei kerültek közzétételre:

  • adótanácsadó
  • államháztartási mérlegképes könyvelő
  • IFRS mérlegképes könyvelő
  • okleveles adószakértő
  • pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő
  • vállalkozási mérlegképes könyvelő
  • vámügyintéző

A következőkben a négy mérlegképes könyvelő kapcsolatát, egymásra épülését mutatjuk be. Kiindulási pontnak a 04115002 számú Vállalkozási mérlegképes könyvelő megnevezésű szakképesítést tekintjük. A programkövetelmény alapján szervezhető szakmai képzés megkezdéséhez szükséges bemeneti feltételként csak iskolai előképzettség - azaz érettségi végzettség – került meghatározásra. Szakmai előképzettség tehát nem került rögzítésre, így bárki (iskolai végzettség birtokában) vállalkozhat képzésre. A felmerülő kérdéseivel keresse bizalommal a Perfekt képzési központjainak ügyfélszolgálatát.

04115003 számú IFRS mérlegképes könyvelő szakmai képzés megkezdéséhez az érettségi végzettségen túl szakmai előképzettséget is tartalmaz a programkövetelmény. Szakmai előképzettség a vállalkozási mérlegképes könyvelő.

04115004 számú Pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő szakmai képzés megkezdése feltételezi IFRS mérlegképes könyvelő szakképesítést, IFRS minősítéssel rendelkező okleveles könyvvizsgáló képesítést.

Gyakorlatilag tehát az előzőek egyben meghatározzák a képesítés megszerzésének sorrendjét is.

04115005 számú Államháztartási mérlegképes könyvelő képzés programkövetelménye az érettségi végzettség mellett a vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítést írja elő bemeneti követelményként. Említi még az okleveles könyvvizsgálói képesítést is, valamint a regisztrált mérlegképes könyvelői feltételt, de a könyvvizsgálói képesítés feltétele egyébként a mérlegképes végzettség. A regisztráció pedig ugyancsak feltételezi a már jelzett képesítés meglétét.

Ez előzőek ugyancsak arra irányítják a figyelmet, hogy először is a vállalkozási mérlegképes szakképesítést kell megszerezni.

A képesítések megszerzésének sorrendje tehát a következők szerint ábrázolható:

bbblog.PNG

 Sorozatunk korábbi részei:

https://perfekt.blog.hu/2021/01/15/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes

https://perfekt.blog.hu/2021/01/18/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes_ii_resz

https://perfekt.blog.hu/2021/01/20/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes_felmentesi_lehetosegek_iii_resz

banner_1.jpg

süti beállítások módosítása